economie

Boskalis onderuit op Beursplein 5

Door ANP - 09 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs bouwde woensdag in het eerste handelsuur zijn openingswinst verder uit. Ook de andere graadmeters in Europa gingen omhoog. Op Beursplein 5 ging Boskalis echter flink onderuit na de bekendmaking van jaarcijfers.

De AEX-index stond tussentijds 0,9 procent hoger op 436,66 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 664,67 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

Boskalis daalde ruim 11 procent in de hoofdindex en was daarmee veruit de grootste verliezer. De baggeraar en zeetransporteur voelt de effecten van de stevig gedaalde prijzen van onder meer olie en gas. Het concern kon afgelopen jaar nog teren op een goed gevulde orderportefeuille maar voor de nabije toekomst ziet het plaatje er somberder uit.

Heineken

Heineken was bij de grotere bedrijven lijstaanvoerder met een winst van 2,3 procent, na een opwaardering van het beleggingsadvies door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Van Lanschot daalde 2,9 procent. De vermogensbeheerder investeert flink in verbetering en modernisering van zijn dienstverlening. Dat gaat voorlopig ten koste van de efficiëntie, meldde de bank woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Crédit Agricole

Autobedrijf Stern (plus 3 procent) opende dinsdag nabeurs de boeken. De onderneming behaalde vorig jaar fors meer omzet dan in 2014. Stern profiteerde van een sterke verkooppiek in het laatste kwartaal, vooruitlopend op de aanscherping van fiscale bijtellingsregels voor leaserijders per 1 januari.

De Franse bank Crédit Agricole steeg 2,3 procent. Het financiële concern kondigde aan dat zijn jaarwinst in 2019 moet zijn opgevoerd tot meer dan 4,2 miljard euro, door kostenbesparingen en groei bij bijvoorbeeld vermogensbeheer. Vorig jaar was de winst nog 3,5 miljard euro.

Euro

In Frankfurt won energieconcern E.ON 0,6 procent, ondanks de melding van een recordverlies. Elders in Europa presenteerden onder meer uitzender Adecco (min 1,9 procent) en kledingretailer Inditex (plus 0,6 procent) hun jaarresultaten.

De euro was woensdag 1,0967 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent naar 36,63 dollar. Brent werd 0,3 procent duurder op 39,77 dollar.