economie

Boskalis onderuit op positief Damrak

09 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs is woensdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa sloten de graadmeters in de plus. Boskalis was op het Damrak de grote verliezer. Beleggers deden het aandeel in de uitverkoop nadat het bedrijf bij de presentatie van zijn jaarresultaten sombere vooruitzichten had geschetst.

De AEX-hoofdindex sloot met een winst van 0,6 procent op 435,56 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 663,39 punten. De belangrijkste graadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,5 procent omhoog.

Exact zeven jaar geleden bereikte de AEX de laagste stand sinds de financiële crisis op 194,99 punten. De opmars sindsdien werd voor een aanzienlijk deel aangejaagd door het stimuleringsbeleid van centrale banken. Beleggers kijken uit naar de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag naar verwachting nieuwe stappen zet in de strijd tegen de lage inflatie.

Altice

Boskalis ging in de AEX 16,4 procent onderuit. De baggeraar en zeetransporteur kon afgelopen jaar nog teren op een goed gevulde orderportefeuille, maar zet zich schrap voor een veel lastiger 2016.

Lijstaanvoerder was kabelconcern Altice met een winst van 2,5 procent. Heineken profiteerde van een positief beleggingsadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De bierbrouwer kreeg er 1,8 procent bij.

Burberry

In Frankfurt leverde Deutsche Post 1,7 procent aan beurswaarde in. Het postbedrijf, dat afgelopen kwartaal meer winst boekte op een stabiele omzet, hield vast aan de verwachtingen voor 2016. De Duitse energiereus E.ON verloor 3,1 procent, nadat het over 2015 een recordverlies van 7,7 miljard euro in de boeken had gezet.

Burberry leverde in Londen krap 7 procent in. HSBC maakte bekend dat er niet één grote nieuwe aandeelhouder bij het Britse modehuis is, maar dat er meerdere investeerders zijn. Dinsdag werd gemeld dat een onbekende investeerder een belang had genomen van ruim 5 procent in Burberry, wat tot speculaties leidde over een mogelijk overnamebod. Daarop ging het aandeel nog sterk omhoog.

De euro was 1,1020 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,4 procent naar 38,09 dollar. Brentolie werd 3,4 procent duurder en kostte 41,00 dollar per vat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.