economie

Boskalis voelt druk fors lagere olieprijzen

Door ANP - 09 maart 2016

PAPENDRECHT (ANP) – De stevig gedaalde prijzen van onder meer olie en gas laten zich voelen bij Boskalis. De baggeraar en zeetransporteur kon afgelopen jaar nog teren op een goed gevulde orderportefeuille maar voor de nabije toekomst ziet het plaatje er somberder uit, liet het bedrijf woensdag weten bij de presentatie van de resultaten over 2015.

De werkvoorraad is afgelopen jaar per saldo geslonken van 3,29 miljard naar 2,49 miljard euro. ,,Volumes en prijzen staan onder druk, wat zich ook vertaalt in onze orderportefeuille”, zei topman Peter Berdowski. Boskalis zag de omzet vorig jaar wel met 2 procent aandikken tot 3,24 miljard euro, maar dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten en overnames.

De brutowinst (ebitda) nam over heel 2015 met 6 procent af tot 885 miljoen euro. Onder de streep bleef 440 miljoen euro over, 10 procent minder dan de recordwinst van 2014. Dit jaar zal het nettoresultaat ,,aanzienlijk” verder dalen, verwacht Boskalis. De bezetting van de vloot en de marges staan onder druk omdat het bedrijf minder werk heeft. Afgezien van mogelijke overnames verwacht Boskalis dit jaar 200 miljoen euro te investeren.

Dividend

Berdowski vindt dat Boskalis ondanks de lastige marktcondities een ,,zeer succesvol jaar” achter de rug heeft. ,,Terwijl de storm buiten aanwakkerde, hebben wij een bijzonder druk jaar achter de rug met vele indrukwekkende projecten”, zei hij. Zo werd de uitbreiding van het Suezkanaal voltooid en verwijderde de bergingsdivisie het wrak van het vrachtschip Baltic Ace uit de aanvaarroute van de Rotterdamse haven.

Boskalis stelt een dividend voor van 1,60 euro per aandeel, net zoveel als vorig jaar.