economie

Brussel: 700 miljoen voor noodhulp migranten

Door ANP - 02 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – Een noodpakket van 700 miljoen euro voor migranten in Europa moet een humanitaire ramp voorkomen. Voor dit jaar is 300 miljoen nodig en voor 2017 en 2018 elk 200 miljoen euro. Het geld is met name bedoeld voor die landen, zoals Griekenland, die de toestroom van vluchtelingen niet aankunnen.

De Europese Commissie stelde dit woensdag voor. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) hoopt dat de 28 lidstaten en het Europees Parlement er snel mee instemmen. ,,Alle instrumenten moeten worden ingezet om menselijk lijden binnen onze grenzen te voorkomen. Er is geen tijd te verliezen.”

Griekenland had eerder deze week om 470 miljoen euro gevraagd. Doordat buurland Macedonië en andere Balkanlanden maar mondjesmaat migranten binnenlaten, zijn duizenden mensen gestrand in Griekenland. Voor velen is nauwelijks voedsel, water of onderdak beschikbaar.