economie

‘Consument bespaart 170 euro door werk ACM’

Door ANP - 14 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse consumenten zijn afgelopen jaar gemiddeld 170 euro goedkoper uit geweest door het werk van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat schrijft de toezichthouder maandag in zijn jaarverslag. De ACM deelde in verschillende zaken 24 miljoen euro aan boetes uit en verwerkte circa 60.000 klachten en signalen van consumenten via Consuwijzer.

Zo werd onder meer een boete uitgedeeld aan een kartel voor natuurazijn. Ook tikte de ACM energiebedrijven op de vingers over het onjuist verstrekken van informatie en waarschuwde het voor de praktijken van twee webwinkels die niet leverden. Ook claimt de organisatie verantwoordelijk te zijn voor een lagere energie- en telecomrekening voor consumenten. Sinds vorig jaar mag de ACM ook gebruik maken van zogeheten mystery shoppers om misstanden aan de kaak te stellen.

Het voordeel voor consumenten liep volgens de ACM in 2015 op tot circa 1,3 miljard euro. ,,Niet alles wat wij doen is in geld uit te drukken”, zo benadrukte ACM-voorzitter Chris Fonteijn.