economie

CPB: voorstel klimaatwet ‘erg ambitieus’

Door ANP - 07 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Planbureau (CPB) vindt de klimaatwet van PvdA en GroenLinks ,,erg ambitieus’’. Fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) kwamen in november met een wetsvoorstel voor een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Ze willen ook dat dan de uitstoot van het vervuilende broeikasgas kooldioxide (CO2) met 95 procent is verminderd.

Kiezen voor 100 procent duurzaam heeft ,,ingrijpende gevolgen’’, meent het CPB dat het voorstel bekeek. Sectoren als staal, goederenvervoer, luchtvaart en chemie zouden naar het buitenland kunnen uitwijken als ze hier volledig duurzaam moeten worden. Ook wijst het CPB erop dat de fossiele energie als olie en gas tot 2050 in alle bekende scenario’s ,,een dominante rol’’ blijft spelen.

Het planbureau geeft verder aan dat de uitstoot van CO2 niet alleen kan worden bereikt met technische oplossingen, zoals het opslaan van CO2. Er zullen ook maatregelen nodig zijn om te zorgen voor gedragsveranderingen als minder vlees eten en minder kilometers rijden. Het CPB wijst er tenslotte op dat het klimaatbeleid voornamelijk in Europa wordt bepaald en niet alleen in Nederland.