economie

Delta Lloyd onderuit in AEX

Door ANP - 03 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurs in Amsterdam is donderdag met een kleine plus aan de handelsdag begonnen, maar zakte al vrij snel in het rood. De andere Europese beurzen toonden ook een lager beeld, waardoor een winstreeks van vijf handelsdagen op rij werd onderbroken. Op Beursplein 5 ging verzekeraar Delta Lloyd onderuit.

De AEX stond in het eerste handelsuur 0,4 procent lager op 434,78 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 665,14 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,4 procent.

Hoofdfonds Delta Lloyd weet de schijnwerpers weer op zich gericht, onder meer na berichten dat voormalige grootaandeelhouders Bank of America en David Einhorn bijna geheel uit de verzekeraar zouden zijn gestapt. Ook zei grootaandeelhouder Highfields Capital dat Delta Lloyd zijn voorstel voor een claimemissie moet opschorten.

Delta Lloyd

Delta Lloyd was met een min van 6,6 procent met voorsprong de grootste daler bij de hoofdfondsen. Grootste stijger in de hoofdindex was ArcelorMittal, dat 3,4 procent aandikte.

Ahold won 0,8 procent. Het supermarktconcern wist vorig kwartaal de winst opnieuw op te voeren. De supermarkten in Nederland en de VS trokken meer klanten, terwijl de winst verder vooruit werd geholpen door besparingen. Via Bol.com profiteert Ahold daarnaast van de sterke opkomst van het winkelen via internet.

ICT Automatisering

Bij de middelgrote bedrijven was Arcadis (plus 1,6 procent) de belangrijkste winnaar, terwijl Corbion 2 procent zakte en de dalers aanvoerde.

Bij de kleinere bedrijven kwam ICT Automatisering met resultaten naar buiten. Het bedrijf zag vorig jaar de omzet flink aandikken, geholpen door de overname van Strypes Bulgarije. De winst daalde wat, maar ICT profiteerde een jaar eerder van een stevige belastingbate. ICT zakte 0,8 procent.

Euro

Elders in Europa zakte Adidas 0,5 procent. Het sportartikelenbedrijf kwam met zijn definitieve jaarcijfers naar buiten. Producent van auto-onderdelen Continental opende eveneens de boeken en steeg 0,2 procent. Chemiebedrijf Evonik Industries kelderde ruim 12 procent na cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,4 procent lager op 34,51 dollar. Brent werd 0,8 procent goedkoper op 36,64 dollar per vat. De euro was 1,0869 dollar waard, tegen 1,0837 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.