economie

DNB dringt aan op snelle pensioenhervorming

Door ANP - 24 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De mogelijkheden om de economie via monetair beleid te stimuleren raken uitgeput. Voor een structurele verdere verbetering zijn ook in Nederland meer hervormingen nodig. Met name het pensioenstelsel moet ,,met voorrang” worden herzien, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

De lage rente en het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) doen volgens Knot hun werk. ,,De leenkosten vormen geen belemmering meer voor bestedingen en de markt is overspoeld met liquiditeit”, zei hij. ,,De bal ligt nu meer dan ooit op het speelveld van de politiek.”

Verscheidene ECB-bestuurders hintten sinds de jongste renteverlaging op verdere stappen, mocht de situatie daar om vragen. Knot liet weten daar weinig heil in te zien. ,,Technisch gezien kun je altijd meer doen. De vraag is of de meerwaarde nog opweegt tegen de mogelijke nadelige bijwerkingen. Daar heb ik mijn twijfels bij.”

Hypotheekrenteaftrek

Door de rente laag te houden, extra goedkope kredieten te verstrekken en op grote schaal obligaties op te kopen, koopt de ECB volgens Knot vooral tijd. Die moeten de eurolanden benutten om hun eigen huis op orde te brengen. Ook Nederland kent nog ,,onevenwichtigheden” die een structureel sterkere groei in de weg staan.

Behalve de verplichting om veel te sparen voor het pensioen, behoort daar ook de hypotheekrenteaftrek toe. Die leidt ertoe dat Nederlanders ook relatief hoge schulden hebben. Zeker wanneer die schuld hoger is dan de waarde van de woning, zullen zij geneigd nog zijn meer te gaan sparen.

Wat DNB betreft zou de hypotheekrenteaftrek versneld moeten worden afgebouwd. Daar ligt ook een kans om de overheidsfinanciën te verbeteren. ,Een klein overschot zou het doel moeten zijn in economisch gunstige tijden”, zei Knot.