economie

Dow naar hoogste punt van 2016

Door ANP - 17 maart 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag met nog een half uur handelen voor de boeg op winst. De toonaangevende Dow-Jonesindex bereikte het hoogste punt van het jaar en de prijs van Amerikaanse olie stond voor het eerst in 2016 boven de 40 dollar per vat. De stijgende olie- en grondstofprijzen stuwden het sentiment op de beursvloeren.

De Dow stond omstreeks 20.30 uur (Nederlandse tijd) 1 procent hoger op 17.508 punten. De brede S&P ging 0,7 procent omhoog tot 2042 punten. Schermenbeurs Nasdaq bleef wat achter met een winst van 0,3 procent tot 4778 punten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,5 procent tot 40,21 dollar. Brent-olie ging 2,9 procent omhoog naar 41,50 dollar per vat.

Beleggers verwerkten ook nog het rentebesluit en de toelichting daarop van de Amerikaanse centrale bank een dag eerder. Het rentetarief bleef zoals verwacht onveranderd, maar de Fed liet ook weten het aantal verwachte renteverhogingen voor dit jaar te verlagen van vier naar twee. Mede daardoor zakte de dollar naar het laagste niveau in acht maanden.

Euro

FedEx maakte een sprong van 11 procent. Het koeriersbedrijf maakte woensdag nabeurs kwartaalcijfers bekend en verhoogde de onderkant van de bandbreedte van zijn winstvoorspelling voor het gehele boekjaar. Medicijnenleverancier McKesson leverde 2,5 procent in na de aankondiging dat het zo’n 1600 werknemers gaat ontslaan. Het bedrijf kampte met de afloop van een paar grote contracten.

Ook levensmiddelenproducent Mondelez speelde terrein kwijt. Pershing Square, het bedrijf van investeerder Bill Ackman, heeft zijn belang in Mondelez afgebouwd door 20 miljoen aandelen te verkopen. Mondelez zakte 2,3 procent. Bij de overige bedrijven won machinebouwer Caterpillar 2,2 procent, ondanks dat het bedrijf lager dan verwachte omzet- en winstprognoses voor het eerste kwartaal naar buiten bracht.

De euro was 1,1314 dollar waard, tegen 1,1329 dollar bij het Europese slot.