economie

ECB-beleid kost schatkist honderden miljoenen

Door ANP - 24 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Het ,,onconventionele” monetaire beleid waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) de economie in de eurozone probeert te stimuleren, heeft nadelige gevolgen voor de Nederlandse schatkist. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij rekent op een tegenvaller van bijna 770 miljoen euro over de periode tot en met 2021.

De ECB heeft de rente in de eurozone de laatste tijd flink teruggeschroefd en koopt maandelijks voor miljarden euro’s aan leningen op bij banken. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet zich hierdoor genoodzaakt om komende jaren miljarden euro’s opzij te leggen, omdat de aanwezige buffers onvoldoende zijn om de toegenomen financiële risico’s op te vangen.

DNB wil een voorziening van 3,8 miljard euro opbouwen en begint dit jaar met het opzijleggen van 500 miljoen euro. De voorziening gaat ten koste van de winst van DNB en daarmee ook ten koste van de winstafdracht aan de Nederlandse staat.

Bij DNB, die uitvoerder is van het ECB-beleid, komt momenteel veel extra waardepapier op de balans te staan. Het risico bestaat dat de Nederlandse instelling die straks, als de rente weer gaat stijgen, met verlies moet verkopen. Het nadelige effect voor de schatkist wordt overigens wel in hoge mate beperkt doordat DNB verwacht op de korte termijn meer winst te maken als gevolg van de stimuleringsmaatregelen uit Frankfurt. DNB voorziet een totale toename van de winst tot 2021 van 2,3 miljard euro.