economie

ECB-feestje op beurzen van korte duur

Door ANP - 10 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn donderdag met flinke verliezen gesloten. De verrassende renteverlaging van de ECB zorgde korte tijd voor een euforische stemming, maar die ebde al snel weg nadat werd aangegeven dat de rente waarschijnlijk niet nog verder omlaag zal gaan. Na die uitspraak liep ook de eerder sterk gedaalde eurokoers weer flink op.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent in de min op 430,18 punten. De MidKap zakte 1,3 procent naar 655,07 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 1,7 tot 2,3 procent in.

De ECB overtrof de verwachtingen met de verlaging van de herfinancierings- en depositorente en de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de centrale bank. Daarnaast kunnen banken binnenkort geld verdienen op leningen bij de ECB, als ze zelf voldoende geld uitlenen. Al die maatregelen moeten de matige groei en inflatie in de eurozone aanjagen.