economie

ECB zet belangrijkste rentetarief op nulpunt

Door ANP - 10 maart 2016

FRANKFURT (ANP) – De Europese Centrale Bank (ECB) zet een nieuwe stap om de aanhoudend lage inflatie in het eurogebied aan te jagen. Het belangrijkste rentetarief, de, herfinancieringsrente, wordt verlaagd van 0,05 naar 0 procent. Tegen dat tarief kunnen banken geld lenen bij de ECB.

De stap komt als een verrassing. Economen rekenden er gemiddeld op dat de ECB alleen de zogenoemde depositorente zou verlagen. Die gaat inderdaad omlaag van min 0,3 naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder maken om geld in bewaring te geven bij de ECB.

De ECB meldde verder dat het stimuleringsprogramma wordt vergroot. Voortaan wordt maandelijks voor 80 miljard euro aan schuldpapier opgekocht, in plaats van 60 miljard euro.