economie

Economische cijfers bepalen beurshandel

Door ANP - 27 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers kunnen zich komende week richten op nieuwe macro-economische cijfers. De bedrijfsagenda in deze voor Europa kortere handelsweek is nagenoeg leeg. De financiële markten kijken vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat traditiegetrouw op de eerste vrijdag van de maand wordt gepubliceerd.

De beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs, Londen en Frankfurt blijven op Tweede Paasdag nog gesloten. Op Wall Street wordt de handel maandag al wel hervat.

Het banenrapport van vrijdag moet een beeld geven van de huidige kracht van de Amerikaanse economie en speelt een belangrijke rol bij de overwegingen van de Federal Reserve ten aanzien van het rentepeil in ’s werelds grootste economie. In de Verenigde Staten staan deze week tevens cijfers over de ontwikkelingen van de Amerikaanse industrie en het consumentenvertrouwen op de rol.

Inflatiecijfer

In Europa ligt het zwaartepunt op donderdag. Statistiekbureau Eurostat komt dan met nieuwe gegevens over de inflatie in de eurozone. Ook worden op die dag de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) gepubliceerd. De ECB besloot tijdens die bijeenkomst eerder deze maand de rente verder te verlagen en zijn stimuleringsprogramma op te voeren.

Andere belangrijke indicatoren die deze week naar buiten komen, zijn de maandelijkse peilingen van de Duitse werkloosheid en die van het prijsniveau in Europa’s belangrijkste economie.

Aan het bedrijvenfront is het vrij rustig. Van de in Amsterdam genoteerde fondsen geven apparatenfabriek Nedap en investeerder HAL openheid over hun financiële prestaties.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat verder nog een licht schijnen op het Nederlandse producentenvertrouwen in de afgelopen maand. En het Centraal Planbureau (CPB) komt met een rapport met voorspellingen voor de middellange termijn.