economie

Europese beurzen blijven in de min

Door ANP - 31 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa bleven donderdagmiddag op verlies staan, ook na de vlakke opening in New York. Net als op Wall Street wordt gewacht op het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag verschijnt. Daarnaast verwerkt de markt een nieuwe daling van het gemiddelde prijspeil in de eurozone.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 15.45 uur 0,9 procent in de min op 442,16 punten. De MidKap stond nagenoeg vlak op 675,60 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stonden 0,3 tot 1 procent in het rood.

Donderdag is de laatste dag van het tumultueus verlopen eerste kwartaal. Daarin kende de AEX, net als andere beurzen wereldwijd, stevige pieken en dalen. Ondanks de grote uitslagen van de afgelopen tijd staat de index nagenoeg op hetzelfde niveau als de slotstand van 2015.

Prijspeil eurozone

Donderdagochtend werd bekend dat het prijspeil in de eurozone deze maand met 0,1 procent is gedaald. Die afname volgde op een min van 0,2 procent in februari en voldeed aan de gemiddelde verwachting van economen.

Staalconcern ArcelorMittal, een van de grootste verliezers van 2015, is bezig met een opmerkelijke remonte. Het aandeel stond donderdag bovenaan de AEX met een winst van 3,1 procent bij, nadat analisten van Berenberg het op hun kooplijst hadden gezet. Ahold won 0,9 procent, na een positief rapport van KBC Securities.

Zwaargewichten verliezen

Zwaargewichten Unilever en Shell leverden respectievelijk 1,8 en 1,5 procent in. Informatieleverancier RELX, het voormalige Reed Elsevier, stond onderaan de AEX met een verlies van 1,9 procent.

Delta Lloyd behoorde met een winst van 2,4 procent tot de grootste winnaars in de MidKap. De verzekeraar besteedt de operationele activiteiten rond zijn schadeverzekeringen uit aan een nieuw op te richten bedrijf.

TUI stijgt

In Frankfurt won TUI ruim 5 procent. Het reisbedrijf liet weten dat de zomerboekingen beter lopen dan een jaar geleden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 38,40 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 39,64 dollar per vat. De euro was 1,1390 dollar waard, tegen 1,1323 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.