economie

Europese beurzen doen stap terug

Door ANP - 07 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten deden maandag een stap terug na de sterke opmars van vorige week. De ogen zijn met name gericht op het belangrijke rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later in de week.

De Amsterdamse AEX-index stond kort na de licht lagere opening op Wall Street 0,8 procent lager op 434,51 punten. De MidKap ging 0,5 procent omlaag naar 672,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

Sterkste stijger in de AEX was staalconcern Arcelormittal met een koerswinst van 1,3 procent. Topman Lakshmi Mittal van het staalconcern wees dit weekend in de Britse zakenkrant Financial Times op bemoedigende tekenen op de internationale staalmarkt.

Amsterdam

Altice was hekkensluiter bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het kabelconcern werd 2,5 procent minder waard. Kunstmestproducent OCI leverde 2,4 procent in.

KPN zag een openingswinst van ruim 2 procent grotendeels verdampen en stond 0,2 procent in de plus. Het telecombedrijf wil zijn resultaten de komende jaren verbeteren via nieuwe bezuinigingen en groeiende inkomsten. Aandeelhouders mogen volgens KPN rekenen op een toename van het dividend.

Kerncentrale

In Parijs leverde Electricité de France (EDF) 6,5 procent in nadat bekend was geworden dat financieel topman Thomas Piquemal vertrekt. Hij zou het niet eens zijn geweest met het besluit van het energieconcern om te investeren in een Britse kerncentrale.

Old Mutual won in Londen 6,9 procent. De vermogensbeheerder liet afgelopen weekeinde weten zijn strategische opties tegen het licht te houden, nadat media hadden bericht over een mogelijke splitsing van de activiteiten.

Overname

BASF verloor op de beurs in Frankfurt 0,8 procent. De Duitse chemiereus zou een tegenbod overwegen op het Amerikaanse DuPont, dat eerder akkoord ging met een overname door Dow Chemical.

De euro was 1,0955 dollar waard, tegen 1,1014 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg maandag 1,9 procent naar 36,58 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 39,29 dollar per vat.