economie

Europese beurzen in de plus

Door ANP - 23 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger aan de nieuwe handelssessie begonnen. Ook de andere graadmeters in Europa gingen omhoog. Beleggers blijven wel voorzichtig, een dag na de aanslagen in Brussel. Richtinggevend bedrijfsnieuws en macro-economische data zijn schaars.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent in de plus op 445,09 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 674,07 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 0,8 procent hoger. De Belgische beurs, de Bel20, steeg 0,8 procent.

Op Beursplein 5 weet verzekeraar Delta Lloyd de aandacht op zich gericht. Delta Lloyd maakte de details van de claimemissie bekend. Het bedrijf gaat ruim 227 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, wat voor een flinke verwatering bij zittende aandeelhouders zorgt. Het aandeel, dat sinds kort is opgenomen in de lijst van middelgrote fondsen, stond nagenoeg vlak.

Altice

Kabelbedrijf Altice daalde in de AEX 1,6 procent, na een adviesverlaging door Deutsche Bank. Natuurvoedingsbedrijf Wessanen steeg 2,9 procent, geholpen door een adviesverhoging van SNS.

De meeste luchtvaartfondsen lieten herstel zien van de verliezen een dag eerder. Zo gingen Lufthansa, Ryanair en easyJet tot 1,6 procent omhoog. Air France-KLM bleef achter met een verlies van 0,7 procent.

Euro

In Zürich ging Credit Suisse 0,8 procent omhoog. De Zwitserse bank kondigde aan nog eens 2000 banen te schrappen om kosten te besparen. Ook maakte het financiële concern bekend zich terug te trekken uit bepaalde activiteiten. In Londen stond doe-het-zelfketen Kingfisher (plus 2,2 procent) in de belangstelling na bekendmaking van resultaten die beter waren dan verwacht. De Franse verkoper van luxeartikelen Hermès noteerde in Parijs een winst van 2 procent, geholpen door sterke cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 41,14 dollar. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 41,55 dollar. De euro was woensdagochtend 1,1196 dollar waard, tegen 1,1205 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.