economie

Europese beurzen kleuren groen

Door ANP - 01 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden dinsdag in de middaghandel duidelijk in de plus. Daarmee trokken beleggers de positieve lijn van maandag door.

De Amsterdamse AEX-index stond omstreeks 16.00 uur 1,7 procent hoger op 434,53 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 667,06 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tussen de 0,4 en 1,6 procent.

Alle hoofdfondsen in Amsterdam lieten groene cijfers zien. Koploper was staalconcern ArcelorMittal met een koerswinst van 6,2 procent. Het Franse kabelconcern Altice volgde met een plus van 5,7 procent. Verzekeraar Delta Lloyd stond 4,6 procent hoger.

ABN AMRO

In de MidKap werd de lijst aangevoerd door TomTom, met een winst van 6,2 procent. De navigatiedienstverlener heeft aanvullende overeenkomsten gesloten met Volkswagen en Peugeot over de levering van navigatiediensten voor nieuwe modellen van de automakers.

Het aandeel ABN AMRO verloor 1,4 procent. Topman Gerrit Zalm liet weten dat de afschrijvingen op energie, grondstoffen en scheepvaart voor de bank voorlopig hoog blijven. Bij de kleinere bedrijven won Nedap 1,5 procent. Het technologiebedrijf is een samenwerking aangegaan met het Tsjechische bedrijf Cross.

Zalando

Beleggers reageerden verder enthousiast op de bevestiging van Intercontinental Exchange (ICE), dat het beursbedrijf een tegenbod overweegt op de Britse beursuitbater Londen Stock Exchange (LSE). Daarmee wil de uitbater van onder meer de effectenbeurs in New York voorkomen dat zijn Britse branchegenoot in handen komt van Deutsche Börse. Het aandeel LSE steeg in Londen 7,2 procent en Deutsche Börse won in Frankfurt 1,5 procent. In Amsterdam steeg beursuitbater Euronext met 4,7 procent.

Zalando wist een eerder verlies te kantelen naar winst en steeg in Frankfurt 4,5 procent na zijn jaarcijfers. Barclays presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en kelderde bijna 9 procent in Londen. Ook meldde het financiële concern dat het zijn Afrikaanse tak afstoot en zijn activiteiten splitst.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent minder betaald op 33,47 dollar. Brent daalde 1,5 procent in prijs tot 36,05 dollar per vat. De euro was 1,0859 dollar waard, tegen 1,0871 dollar bij het Europese slot van maandag.