economie

Europese beurzen maken pas op de plaats

Door ANP - 03 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenmarkten schommelden donderdagochtend na vijf overwegend positieve handelssessies op rij rond de slotstanden van een dag eerder. Supermarktconcern Ahold behoorde in Amsterdam tot de positieve uitschieters na beter dan verwachte jaarresultaten.

Op Beursplein 5 stond de AEX-index, die woensdag al uit de toon viel met een klein verlies, tegen het einde van de ochtend 0,1 procent in de min op 435,90 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 666,79 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stonden vlak tot 0,3 procent in de plus.

Ahold wist afgelopen kwartaal, mede dankzij kostenbesparingen en gunstige wisselkoerseffecten, de winst verder op te voeren. Het supermarktconcern overtrof daarbij licht de verwachtingen van analisten en werd beloond met een koerswinst van 0,7 procent.

Delta Lloyd

Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een plus van 5,9 procent. Het staalconcern is gewild bij beleggers sinds de Europese Commissie en de Chinese overheid maatregelen hebben aangekondigd om de overcapaciteit in de branche aan te pakken. Unilever was de sterkste daler met een min van 0,7 procent.

Delta Lloyd staat weer in de schijnwerpers. Twee grote beleggers zouden hun belangen in de verzekeraar bijna geheel hebben verkocht. Grootaandeelhouder Highfields Capital eist bovendien dat Delta Lloyd wacht met zijn geplande aandelenuitgifte. Na een fors lagere start stond het aandeel rond het middaguur 0,6 procent hoger.

Euro

Bij de kleinere bedrijven kwam ICT Automatisering met resultaten. Het bedrijf boekte vorig jaar meer omzet, mede dankzij een overname, maar minder winst. Dat komt doordat het een jaar eerder van een belastingmeevaller profiteerde. Het aandeel zakte 3,7 procent.

In Frankfurt werden tegenvallende kwartaalcijfers van chemieconcern Evonik afgestraft met een koersval van bijna 12 procent. Sportkledingfabrikant Adidas rapporteerde een groter kwartaalverlies dan voorzien en zakte 0,6 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 34,70 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 36,88 dollar per vat. De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0837 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.