economie

Europese beurzen op verlies

Door ANP - 31 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag aan het einde van de ochtend op verlies. Beleggers verwerkten de nieuwe daling van het prijspeil in de eurozone en zijn verder in afwachting van het rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat vrijdag verschijnt.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.35 uur 1 procent in de min op 441,94 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 674,26 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stonden 0,6 tot 1,1 procent in het rood.

Donderdag is de laatste dag van het tumultueus verlopen eerste kwartaal. Daarin kende de AEX, net als andere beurzen wereldwijd, stevige pieken en dalen. Ondanks de grote uitslagen van de afgelopen tijd staat de index echter nagenoeg op hetzelfde niveau als de slotstand van 2015.

Ahold

Tijdens de ochtendhandel werd gemeld dat het prijspeil in de eurozone deze maand met 0,1 procent is gedaald. Die afname volgde op een min van 0,2 procent in februari en voldeed aan de gemiddelde verwachting van economen.

ArcelorMittal, een van de grootste verliezers van 2015, stond donderdag wederom bovenaan de AEX. De staalfabrikant kreeg er 2,5 procent bij, nadat analisten van Berenberg het aandeel op hun kooplijst hadden gezet. Ahold won 0,6 procent, na positieve uitlatingen door analisten van KBC Securities.

ING

Koeriersbedrijf TNT hoorde ook bij de spaarzame winnaars, met een plusje van 0,1 procent. De expressbezorger liet woensdag weten dat Braziliaanse toezichthouders akkoord zijn met de overname van het bedrijf door FedEx.

Zwaargewichten Unilever en Shell leverden circa 1,5 procent in. ING sloot de rij van 25 hoofdfondsen met een verlies van 2,3 procent.

TUI

Delta Lloyd stond met een winst van 2 procent bovenaan de MidKap. De verzekeraar besteedt de operationele activiteiten rond zijn schadeverzekeringen uit aan een nieuw op te richten bedrijf.

In Frankfurt won TUI bijna 5 procent. Het reisbedrijf liet weten dat de zomerboekingen beter lopen dan een jaar geleden.

Euro

De olieprijs ging donderdagochtend omlaag. Amerikaanse olie was met 37,84 dollar per vat ruim 1 procent goedkoper dan een dag eerder. De prijs van Brent zakte 0,4 procent naar 39,09 dollar. De euro was 1,1365 dollar waard, tegen 1,1323 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.