economie

Europese beurzen op winst

Door ANP - 09 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beursgraadmeters stonden woensdagmiddag eensgezind op winst. Beleggers kijken optimistisch uit naar de vergadering van de ECB, die donderdag naar verwachting nieuwe stappen zet in de strijd tegen de lage inflatie. In Amsterdam ging Boskalis in de uitverkoop vanwege sombere vooruitzichten.

De AEX-hoofdindex stond kort na de openingsbel op Wall Street 1 procent hoger op 437,12 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 663,84 punten. De belangrijkste graadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,9 procent omhoog.

Boskalis ging in de AEX hard onderuit (min 15,3 procent) nadat het bedrijf bij de presentatie van zijn jaarresultaten sombere vooruitzichten had geschetst. De baggeraar en zeetransporteur kon afgelopen jaar nog teren op een goed gevulde orderportefeuille, maar zet zich schrap voor een veel lastiger 2016.

TMG

Lijstaanvoerder in de AEX was kabelconcern Altice met een winst van 3,3 procent. Heineken profiteerde van een positief beleggingsadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De bierbrouwer kreeg er 2,8 procent bij.

Het aandeel van Telegraaf Media Groep (TMG) kwam nauwelijks in beweging nadat het mediaconcern bekendmaakte vorig jaar opnieuw verlies te hebben geleden op een dalende omzet. De aanhoudende afname van de advertentie-inkomsten kon niet volledig worden gecompenseerd met bezuinigingen. Lichtpuntje was een fikse stijging van de inkomsten uit online abonnementen.

Stern Groep

Van Lanschot zag de onderliggende winst afgelopen jaar wel toenemen, maar minder sterk dan analisten hadden voorzien. De Bossche vermogensbeheerder kondigde bovendien aan dat het voorlopig investeringen voorrang geeft boven een verdere verbetering van de kostenefficiëntie. Het aandeel leverde 1,8 procent in.

De resultaten van Stern Groep kregen een betere ontvangst. Het autobedrijf boekte fors meer omzet, mede dankzij een verkoopspurt in het laatste kwartaal, en werd beloond met een koerswinst van 0,7 procent.

De euro was 1,0952 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent naar 37,20 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder en kostte 40,34 dolar per vat.