economie

Europese beurzen vinden weg omhoog

Door ANP - 01 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs vond dinsdag, na een lager begin, de weg omhoog. Ook in de rest van Europa kleurden de koersenborden groen. Overnamespeculatie in de beurssector zorgde voor een positief sentiment onder beleggers.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,8 procent hoger op 430,79 punten. De MidKap steeg, onder meer door een flinke winst van TomTom, ook 0,8 procent tot 665,49 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,5 procent.

Beleggers reageerden enthousiast op de bevestiging van Intercontinental Exchange (ICE), dat het een tegenbod overweegt op de Britse beursuitbater Londen Stock Exchange (LSE). Daarmee wil de uitbater van onder meer de effectenbeurs in New York voorkomen dat zijn Britse branchegenoot in handen komt van Deutsche Börse.

Euronext

Het aandeel LSE steeg in Londen 8 procent en Deutsche Börse steeg in Frankfurt 1,4 procent. In Amsterdam steeg beursuitbater Euronext met 2,9 procent.

In Amsterdam was ArcelorMittal de grootste stijger in de hoofdindex met een plus van 6,7 procent. Verzekeraar Delta Lloyd volgde met een koerswinst van 5,2 procent. De hoofdindex kende geen verliezers.

TomTom

Bij de middelgrote fondsen was TomTom lijstaanvoerder met een winst van 4,6 procent. De navigatiedienstverlener heeft aanvullende overeenkomsten gesloten met Volkswagen en Peugeot over de levering van navigatiediensten voor nieuwe modellen van de automakers.

Midkapper USG People noteerde een plusje van 0,2 procent nadat bekend werd dat het Japanse uitzendbedrijf Recruit de financiering van zijn bod op de Nederlandse branchegenoot op orde heeft. Recruit maakte in december bekend 17,50 euro per aandeel te bieden op USG.

Euro

Het aandeel van webwinkel Zalando zakte in Frankfurt 2 procent, ondanks een winst- en omzetgroei over het afgelopen jaar. Beleggers reageerden teleurgesteld op de melding dat voor dit jaar een tragere groei van de opbrengsten wordt verwacht.

Barclays presenteerde dinsdagochtend tegenvallende kwartaalcijfers en kelderde bijna 6 procent in Londen. Ook meldde het financiële concern dat het zijn Afrikaanse tak afstoot en zijn activiteiten splitst.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent meer betaald op 34,16 dollar. Brent steeg 0,9 procent in prijs tot 36,90 dollar per vat. De euro was 1,0876 dollar waard, tegen 1,0871 dollar bij het Europese slot van maandag.