economie

Europese beurzen zakken in het rood

Door ANP - 17 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag aan het einde van de ochtend op een stevig verlies. De graadmeters zakten na een positieve opening in het rood, mede door stevige verliezen onder bankaandelen. Beleggers reageerden onder meer op de nieuwe vooruitzichten voor het rentebeleid in de Verenigde Staten, die de zorgen over de staat van ’s werelds grootste economie voeden.

In Amsterdam stond de AEX-index rond 11.35 uur 1,7 procent in de min op 436,17 punten. De MidKap ging 1,1 procent omlaag naar 667,70 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 2 procent in. De FTSE in Londen zakte 0,7 procent.

Overal in Europa kregen bankaandelen stevige klappen. Zo stond ING onderaan de AEX met een verlies van 3,9 procent en leverde Deutsche Bank in Frankfurt ruim 5 procent in. BNP Paribas werd in Parijs 5 procent minder waard, terwijl Banco Popolare in Milaan 10 procent verloor. In Londen stonden Barclays en RBS circa 3 procent in de min.

Rente

De Federal Reserve hield woensdag zoals verwacht de rente in de VS ongewijzigd. Daarbij bleek dat de centrale bankiers voorzichtiger zijn geworden over de ontwikkeling van het monetaire beleid in de rest van het jaar. In 2016 worden nu twee rentestappen ingetekend, in plaats van de vier kleine renteverhogingen waar eerder op werd gerekend.

De uitlatingen van de Fed misten hun uitwerking op de euro niet. De Europese munt was donderdagochtend 1,1340 dollar waard, tegen 1,1080 dollar bij het Europese slot woensdag.

Olieprijs

De olieprijs liep verder op. Brentolie werd 1,4 procent duurder bij 40,90 dollar per vat. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 1,6 procent tot 39,11 dollar per vat. Grondstoffenbedrijven waren onder beleggers eveneens in trek. Staalfabrikant ArcelorMittal was met een plus van 3,3 procent de koploper in de AEX. De MidKap werd aangevoerd door SBM Offshore. De toeleverancier aan de olie-industrie kreeg er 1 procent bij.

Bij de kleinere bedrijven sprong AND International Publishers in het oog. De maker van digitale kaarten verloor 5 procent, terwijl zonnige prognoses voor 2016 en de aankondiging van dividend eerder nog voor koerswinst zorgden.

Mijnbouwer Rio Tinto werd in Londen bijna 4 procent meer waard. Het concern kondigde de benoeming van Jean-Sébastien Jacques als nieuwe topman aan.