economie

‘Exporteurs verdeeld over verdrag Oekraïne’

Door ANP - 31 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Bedrijven die internationaal zaken doen zijn verdeeld over het Europese associatieverdrag met Oekraïne, waarover in Nederland volgende week een referendum wordt gehouden. De helft is voor en de helft is tegen, blijkt uit een onderzoek onder ruim vijfhonderd exporteurs door kredietverzekeraar Atradius en ondernemersverenigingen EVO en Fenedex.

Bijna de helft van de ondervraagden doet ook zaken in de regio. Van hen is 59 procent positief over het akkoord. Een deel ziet kansen in Oekraïne door het verlagen of wegvallen van import- en exporttarieven. Ook denken veel van hen gemakkelijker zaken te kunnen doen doordat de overeenkomst de politieke en economische stabiliteit van Oekraïne vergroot.

Veel tegenstanders stellen echter dat het verdrag geen invloed op de export heeft, omdat het een ‘politiek verdrag’ zou zijn. Ook vreest een relatief grote groep dat de export naar buurland Rusland schade ondervindt als het verdrag van kracht wordt.

Volgens het onderzoek zijn bijna vier op de vijf exporteurs van plan op 6 april naar de stembus te gaan.