economie

Fed zet Wall Street op winst

Door ANP - 16 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag na het rentebesluit van de Federal Reserve op winst. De centrale bank handhaafde zoals verwacht het belangrijkste rentetarief. Wel zijn de verwachtingen voor het aantal renteverhogingen dit jaar teruggeschroefd.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 20.30 uur (Nederlandse tijd) 0,5 procent hoger op 17.338 punten. De brede S&P 500 steeg 0,6 procent en stond op 2027 punten. Technologiebeurs Nasdaq boekte een plus van 0,7 procent tot 4753 punten.

Vooraf werd er al geen vuurwerk verwacht. Toch kreeg de Fed de beurzen vooruit. Onder meer de verwachtingen voor de renteverhogingen dit jaar zijn teruggeschroefd. De centrale bank rekende eind vorig jaar nog op vier rentestappen in 2016, dat zijn er nu twee. Verder wordt verwacht dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 1,2 procent, waar eerder een prognose van 1,6 procent stond. De Fed benadrukte dat de onrust op de wereldwijde aandelenmarkten vooruitzichten onzeker maakt.

Olieprijzen

De olieprijzen stegen op het nieuws dat de OPEC met niet-leden overeen is gekomen volgende maand opnieuw te gaan praten over het bevriezen van de olieproductie. Daarmee wordt de hoop aangewakkerd dat er maatregelen komen om de wereldwijde overvloed aan te pakken. Verder bleek uit cijfers van de Energy Information Administration (EIA) dat de voorraden ruwe olie verder waren opgelopen. De prijs van Amerikaanse olie klom 5,8 procent tot 38,46 dollar en Brent ging 3,9 procent omhoog naar 40,26 dollar.

Bij de bedrijven staat Oracle in de belangstelling met een plus van 4,5 procent. De producent van bedrijfssoftware maakte dinsdag nabeurs beter dan verwachte resultaten bekend. Chipotle Mexican Grill daalde 0,5 procent. De restaurantketen leed als gevolg van problemen met de voedselveiligheid een kwartaalverlies.

Euro

Farmaceut Valeant, wiens beurswaarde dinsdag na bekendmaking van de jaarcijfers meer dan halveerde, noteerde een plusje van krap 0,2 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s waarschuwde voor verdere tegenvallers voor de onderneming en verlaagt mogelijk zijn kredietoordeel. Zakelijke netwerksite Linkedin leverde krap 5 procent in na een adviesverlaging.

De euro noteerde 1,1218 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het Europese slot.