economie

Flinke winsten op Europese beurzen

Door ANP - 30 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse aandelenbeurs stond woensdag flink hoger. Ook de andere Europese graadmeters toonden duidelijke plussen. Stijgende prijzen voor olie en andere grondstoffen stuwden het sentiment. Ook uitlatingen van Fed-voorzitter Janet Yellen, waaruit viel op te maken dat de Amerikaanse centrale bank behoedzaam blijft in zijn rentebeleid, vielen goed.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtend 1,4 procent hoger op 446,43 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 670,33 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,6 procent.

In de hoofdindex stonden SBM Offshore, Boskalis, Vopak en ArcelorMittal bovenaan met koerswinsten tot 4,6 procent. Enige dissonant was verzekeraar Aegon, die licht lager noteerde na een adviesverlaging door Jefferies.

Fugro

Ook bij de middelgrote fondsen waren nauwelijks verliezers te vinden. Daar ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een stijging van 4,7 procent, gevolgd door verzekeraar Delta Lloyd, die 2,4 procent won.

Inverko zag een derde van zijn beurswaarde verdampen. De afvalverwerker ziet gezien de aanhoudende financiële problemen en tegenvallende resultaten geen toekomst meer als zelfstandige, beursgenoteerde onderneming. Met hulp van externe adviseurs worden de strategische opties momenteel in kaart gebracht.

Metro

In Frankfurt steeg Metro 10 procent. Het Duitse detailhandelsconcern, moederbedrijf van onder meer Media Markt en Makro, wil zichzelf opsplitsen in twee onafhankelijke delen, om zo de waarde van de onderneming te vergroten.

De olieprijzen gingen omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 38,88 dollar. Brent werd 1,2 procent duurder op 39,60 dollar.

De euro was 1,1314 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het Europese slot dinsdag.