economie

Fusie Staatsloterij en Lotto is rond

Door ANP - 31 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – De fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto is definitief rond. Donderdagochtend zijn de handtekeningen gezet onder de overeenkomst voor het samengaan. Een woordvoerder van De Lotto wilde rond het middaguur desgevraagd nog niet ingaan op details, maar beloofde later op donderdag met meer informatie naar buiten te komen.

In de Nederlandse loterijmarkt blijven na de fusie twee grote organisaties over. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto. Daartoe behoren de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten. De tweede organisatie is de Goede Doelenloterij, met onder andere de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Beide organisaties hebben na de fusie ongeveer de helft van de markt in handen.

Al begin 2014 meldde de Nederlandse Staatsloterij op zoek te zijn naar partners en nieuwe vormen van kansspel om het hoofd te kunnen bieden aan opdoemende concurrentie op internet. De herziene Wet op de kansspelen die op 1 januari 2015 inging, bood zowel binnen- als buitenlandse bedrijven de mogelijkheid in Nederland met een vergunning onlinekansspelen aan te bieden. Dat zette de Nederlandse bedrijven onder toenemende concurrentiedruk.

Diepgravend onderzoek

Toezichthouder ACM ging vorig jaar na diepgravend onderzoek akkoord met de samensmelting. Ook het kabinet schaarde zich achter de plannen.

Vanuit NOC*NSF is met optimisme gereageerd op het definitief doorgaan van de fusie. ,,Goed voor de sport en goede doelen”, zo twitterde algemeen directeur Gerard Dielessen van de sportkoepel, die sterk leunt op inkomsten uit De Lotto.