economie

Gemalto en Brunel winnen op Damrak

Door ANP - 04 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurzen in Europa zijn vrijdag met kleine winsten geopend. Aan het Damrak werden de jaarcijfers van digitaal beveiliger Gemalto en detacheerder Brunel zeer positief ontvangen.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 09.45 uur 0,4 procent in de plus op 435,77 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 667,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,1 tot 0,4 procent.

Gemalto voerde de AEX aan met een winst van ruim 9 procent. Het bedrijf presenteerde een stevige groei van de omzet en winst in 2015. Het hield daarbij vast aan de doelstelling voor 2017 en gaf aan dat de winstmarge dit jaar verder omhoog zal gaan.

Brunel

Bij de kleinere bedrijven won Brunel 8 procent. De resultaten van de detacheerder stonden zoals verwacht onverminderd onder druk door de malaise in de olie- en gassector, maar Brunel kondigde wel de uitkering van een extra dividend aan.

Verder deden bedrijven uit en rond de grondstoffensectoren het goed. Staalfarikant ArcelorMittal won in de AEX 2 procent, terwijl voormalig dochterbedrijf Aperam in de MidKap 1,4 procent meer waard werd. Bodemonderzoeker Fugro voerde de index van middelgrote bedrijven aan met een plus van 3,4 procent. Maritiem dienstverlener SBM offshore kreeg er 1,9 procent bij. Oliereus Shell noteerde vlak.

RoodMicrotec werd met een koerswinst van bijna 6 procent beloond voor zonnige prognoses. De toeleverancier aan de chipindustrie voorziet een flinke omzetgroei uit nieuwe contracten.

Amerikaanse economie

Beleggers zijn verder in afwachting van cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die om 14.30 uur (Nederlandse tijd) worden gepubliceerd. Die moeten een beeld geven van de huidige kracht van de Amerikaanse economie en spelen een belangrijke rol bij de overwegingen van de Federal Reserve ten aanzien van het rentepeil in ’s werelds grootste economie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg vrijdagochtend 0,2 procent naar 34,65 dollar. Brent werd 0,1 procent duurder bij 37,09 dollar per vat. De euro werd voor 1,0935 dollar verhandeld, tegen 1,0960 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.