economie

‘Goedkope olie helpt iets op korte termijn’

17 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De lage olieprijs heeft op korte termijn een licht positief effect op de Nederlandse economie, maar brengt op de langere termijn risico’s met zich mee. Als olie langdurig zo goedkoop blijft als de laatste maanden, kan dit investeringen in duurzame energie ontmoedigen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Een permanente daling van de olieprijs met 25 dollar per vat heeft volgens de rekenmodellen van DNB in de eerste drie jaar een positief effect op de economische groei in ons land van 0,2 procentpunt. Vooral in de eerste twee jaar drukt de lagere olieprijs de inflatie, waardoor koopkracht en particuliere consumptie toenemen. Keerzijde is dat de lage inflatie ook de loonontwikkeling drukt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.