economie

Groen licht voor fusie Ahold en Delhaize

Door ANP - 14 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De aandeelhouders van Ahold hebben maandag met een overweldigende meerderheid ingestemd met de fusie van het supermarktconcern met Delhaize. Ook de aandeelhouders van Delhaize gingen nagenoeg zonder tegenstemmen akkoord.

Bij de supermarktreus Koninklijke Ahold Delhaize, met het hoofdkantoor in Zaandam, werken straks meer dan 375.000 werknemers in ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten. Ahold is met een jaaromzet van 38,2 miljard euro groter dan Delhaize, dat het afgelopen jaar een omzet van 24,4 miljard euro genereerde. De fusie wordt in de komende maanden afgerond.

De ondernemingen denken met hun samengaan veel geld te kunnen besparen op onder meer inkoop- en overheadkosten. Volgens Ahold moet over drie jaar een jaarlijkse besparing van 500 miljard worden behaald.

Verenigde Staten

Voor Delhaize biedt de fusie mogelijkheden om de Belgische marktleider Colruyt te achterhalen en om online verder te groeien. Ahold is op dat vlak al een stuk verder. Op geografisch vlak hopen de bedrijven elkaar vooral in de Verenigde Staten te versterken. Zowel Delhaize als Ahold is actief aan de oostkust van het land, maar ze hebben slechts in een paar staten overlap.

In 2006 waren de bedrijven naar verluidt al eens dicht bij een fusie. Het toen veel grotere Ahold kon zich destijds niet vinden in een fusie waarbij de bedrijven een gelijk aandeel in het nieuwe bedrijf zouden krijgen.