economie

Groene koersenborden op Wall Street

Door ANP - 11 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag op een mooie winst. De handel op Wall Street reageerde in navolging van de Europese markten toch positief op de nieuwe stappen die de ECB een dag eerder aankondigde om de groei en inflatie aan te jagen. Donderdag bleek het aanvankelijke enthousiasme bij beleggers over de nieuwe maatregelen van de ECB nog van korte duur.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 1,1 procent hoger op 17.183 punten. De bredere S&P 500 won 1,3 procent tot 2014 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging eveneens 1,3 procent vooruit en kwam op 4723 punten. Donderdag sloot Wall Street zonder grote koersuitslagen.

De handel kreeg steun van de stijgende olieprijs. Volgens oliedenktank IEA heeft de olieprijs het dieptepunt voorlopig bereikt en slinkt het overaanbod aan olie dit jaar sterker dan eerder werd voorzien. De prijs van Amerikaanse olie klom 2,1 procent tot 38,64 dollar en Brent werd 0,9 procent duurder op 40,42 dollar.

Adviesverhoging

Oliebedrijf ExxonMobil won 0,2 procent en Chevron ging 0,6 procent omhoog. Anadarko Petroleum sprong 9,9 procent omhoog, dankzij een adviesverhoging, en Apache won 5,8 procent.

Ook andere grondstofgerelateerde aandelen zaten in de lift. Zo won staalbedrijf US Steel 1,9 procent en machinebouwer Caterpillar, die onder meer zware mijnbouwtrucks maakt, klom 2 procent. Chemieconcern Dow Chemical boekte een winst van 3 procent, terwijl branchegenoot DuPont 2,4 procent aan waarde won.

Banken

De financiële fondsen vonden de weg eveneens omhoog. Banken zoals Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo en Morgan Stanley tekenden plussen tot 4,2 procent op.

Andere stijgers waren onder meer Microsoft (plus 1,3 procent), IBM (plus 1,4 procent) en Apple (plus 0,6 procent).

De euro stond op een niveau van 1,1162 dollar. Bij het Europese slot was de euro 1,1186 dollar waard.