economie

Havenbedrijven in beroep tegen besluit EC

Door ANP - 17 maart 2016

ROTTERDAM (ANP) – Het Havenbedrijf Rotterdam gaat in beroep tegen het besluit van de Europese Commissie dat Nederland de belastingvrijstelling voor zeehavens moet schrappen. De Rotterdamse haven wordt in zijn beroep gesteund door een reeks havenbedrijven, waaronder die van Amsterdam, Groningen en Moerdijk.

Financieel directeur Paul Smits van de Rotterdamse haven zei donderdag andermaal niet zozeer tegen het betalen van vennootschapsbelasting te zijn, maar vindt dat er in Europa sprake moet zijn van een gelijk speelveld. Brussel vroeg Nederland in mei 2013 al de ,,concurrentieverstorende” belastingvrijstelling te schrappen.

Smits benadrukte nog maar eens dat concurrerende havens in omringende landen allerlei vormen van overheidssteun ontvangen die de haven van Rotterdam niet krijgt. ,,Het betalen van vennootschapsbelasting gaat ten koste van onze investeringen in het havencomplex. Het vergroten van oneerlijke concurrentie kan niet de bedoeling zijn”, aldus Smits.