economie

Hogere standen op Europese beurzen

Door ANP - 23 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten woensdag plussen optekenen. Beleggers waren wat optimistischer, een dag na de terreuraanslagen in Brussel. Veel belangrijk nieuws om de handel te sturen was echter niet voorhanden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtend 0,3 procent in de plus op 444,31 punten. De MidKap daalde licht tot 673,26 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt stonden tot 1 procent hoger. De Belgische beurs, de Bel20, steeg 0,7 procent.

Op Beursplein 5 wist verzekeraar Delta Lloyd de aandacht op zich gericht. Delta Lloyd maakte de details van de claimemissie bekend. Het bedrijf gaat ruim 227 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, wat voor een flinke verwatering bij zittende aandeelhouders zorgt. Het aandeel, dat sinds kort is opgenomen in de lijst van middelgrote fondsen, stond 0,2 procent hoger.

Altice

Kabelbedrijf Altice daalde in de AEX 2 procent, na een adviesverlaging door Deutsche Bank. Natuurvoedingsbedrijf Wessanen steeg meer dan 3 procent, geholpen door een adviesverhoging van SNS.

Shell zakte 0,4 procent. Het Australische oliebedrijf Woodside meldde dat het grote Browse LNG-project voorlopig wordt geschrapt. Shell was partner in dat project. SBM Offshore, dat diensten voor Browse zou gaan doen, verloor 1,5 procent.

Luchtvaartfondsen

De meeste luchtvaartfondsen lieten herstel zien van de verliezen een dag eerder. Zo gingen Lufthansa, Ryanair en EasyJet tot 1,4 procent omhoog. Air France-KLM bleef achter met een verlies van 0,6 procent.

In Zürich won Credit Suisse 2,4 procent. De Zwitserse bank kondigde aan nog eens 2000 banen te schrappen om kosten te besparen. Ook maakte het financiële concern bekend zich terug te trekken uit bepaalde activiteiten.

In Londen stond doe-het-zelfketen Kingfisher (plus 3,1 procent) in de belangstelling na bekendmaking van resultaten die beter waren dan verwacht.

Euro

De Franse verkoper van luxeartikelen Hermès noteerde in Parijs een winst van 2,5 procent, geholpen door sterke cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 41,04 dollar. Brent werd 1 procent goedkoper op 41,39 dollar. De euro was 1,1182 dollar waard, tegen 1,1205 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.