economie

India belangrijk ‘puzzelstuk’ voor KLM

Door ANP - 14 maart 2016

SCHIPHOL (ANP) – Met de komst van het Indiase Jet Airways naar Schiphol voegt KLM een belangrijke groeimarkt toe aan haar wereldwijde netwerk. India was na Amerika, China en Brazilië het laatste ontbrekende ,,puzzelstuk”, zei topman Pieter Elbers maandag.

Samen met het Amerikaanse Delta Air Lines verbinden KLM en Jet met ingang van 27 maart drie werelddelen met elkaar. Schiphol wordt het knooppunt voor die samenwerking. Jet verkiest de Amsterdamse luchthaven boven die van Brussel, die tot dusver de Europese ‘hub’ was van de Indiase luchtvaartmaatschappij.

,,Brussel heeft tegenwoordig minder connecties dan toen we er begonnen, terwijl Schiphol juist groeit”, zo lichtte topman Naresh Goyal die keuze toe. ,,Het netwerk van KLM is veel groter en sluit beter aan bij onze behoefte”, zei hij.

Joint venture

De twee bedrijven werken al sinds 2013 samen door aansluitende vluchten aan te bieden op elkaars lange routes. Dat gebeurt straks op veel grotere schaal. Goyal sloot desgevraagd niet uit dat er uiteindelijk een joint venture komt zoals KLM die al heeft met Delta. ,,We zullen moeten kijken wat werkt”, zei hij.

,,Dit is een belangrijk partnerschap voor KLM, en voor de gehele Nederlandse economie”, zei Elbers. ,,Het versterkt de aantrekkingskracht van Schiphol en van Nederland als vestigingsplaats voor grote bedrijven.”

Veel ruimer aanbod

De komst van Jet zorgt voor belangrijke nieuwe verbindingen, benadrukte ook topman Jos Nijhuis van Schiphol. De luchthaven krijgt er met Mumbai een bestemming bij waar nu nog geen enkele luchtvaartmaatschappij rechtstreeks op vliegt. Daarnaast gaat de maatschappij vliegen op Delhi en Toronto in Canada.

In India bieden de vluchten bovendien overstapmogelijkheden naar een groot deel van de ruim vijftig steden in eigen land waar Jet op vliegt. Ook KLM-klanten kunnen straks kiezen uit een veel ruimer aanbod in India.