economie

Inverko keldert op Beursplein 5

Door ANP - 30 maart 2016

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs is woensdag hoger aan de handelsdag begonnen. Ook de andere beurzen in Europa stonden in de plus, in navolging van de hogere koersen op Wall Street. Het aandeel van recyclingbedrijf Inverko kelderde echter op Beursplein 5.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,1 procent hoger op 445,13 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 668,70 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,4 procent.

Inverko verloor bijna 34 procent aan beurswaarde. De afvalverwerker ziet gezien de aanhoudende financiële problemen en tegenvallende resultaten geen toekomst meer als zelfstandige, beursgenoteerde onderneming. Met behulp van externe adviseurs worden de strategische opties momenteel in kaart gebracht.

Behoedzaam

De financiële markten reageerden evenals de beurzen in New York een dag eerder positief op uitlatingen van Fed-voorzitter Janet Yellen. Daaruit viel op te maken dat de Amerikaanse centrale bank behoedzaam blijft in zijn rentebeleid.

Bij de hoofdfondsen waren alleen chipmachinefabrikant ASML (min 0,1 procent) en Aegon (min 0,2 procent) verliezers na adviesverlagingen door respectievelijk Rabobank en Jefferies. Grootste stijger was staalconcern ArcelorMittal (plus 3,3 procent), gevolgd door SBM Offshore dat 2,8 procent aandikte.

Fugro

Ook bij de middelgrote fondsen waren nauwelijks verliezers te vinden. Daar ging Fugro aan kop met een stijging van 3,6 procent, gevolgd door TomTom dat 1,5 procent won.

In Frankfurt steeg Metro bijna 8 procent. Het Duitse detailhandelsconcern, moederbedrijf van onder meer Media Markt en Makro, wil zichzelf opsplitsen in twee onafhankelijke delen, om zo de waarde van de onderneming te vergroten.

ADP

Op macro-economisch vlak wachten beleggers op het banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Die lopen vooruit op het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Verder komt uit de eurozone het consumentenvertrouwen van maart en vanuit Duitsland inflatiecijfers over februari.

De olieprijzen gingen wat omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 38,93 dollar. Brent was met 39,65 dollar 1,3 procent duurder. De euro was 1,1329 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het Europese slot dinsdag.