economie

Japanse beurs in de plus

Door ANP - 10 maart 2016

TOKIO (ANP) – De Japanse Nikkei-index is donderdag hoger gesloten. Een zwakkere yen ten opzichte van andere valuta’s gaf de koersen een duwtje in de rug. Verder waren beleggers in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), later op de dag. Op die bijeenkomst wordt ook in Azië gelet, gezien de afzwakkende economische groei en de prijsdalingen in de eurolanden lijkt de centrale bank volgens kenners niet onder nieuwe maatregelen uit te kunnen.

De Nikkei eindigde 1,3 procent hoger op 16.852,35 punten. Dat is de eerste winst in vier handelsdagen. Vooral aandelen van bedrijven die veel exporteren waren in trek. Zo steeg Toyota 3 procent en dikte Sony 4,2 procent aan. Nippon Paper Industries steeg 7 procent na een positief beleggingsadvies van Credit Suisse. Kansai Electric Power zakte bijna 15 procent, na een uitspraak van een rechter dat het twee van zijn nucleaire reactors moet sluiten wegens zorgen om de veiligheid.

Elders in het Verre Oosten steeg de Kospi in Seoul 1 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,1 procent. In Hongkong stond de Hang Seng tussentijds 0,5 procent hoger. De hoofdgraadmeter in Shanghai ging 0,5 procent omlaag.