economie

Jumbo haalt tabak wat uit zicht

Door ANP - 17 maart 2016

VEGHEL (ANP) – Jumbo gaat sigaretten en andere rookwaren in zijn supermarkten enigszins aan het zicht onttrekken. Het tabakschap wordt half doorzichtig afgeplakt, waardoor klanten wel kleuren maar geen specifieke pakjes zien, meldde het supermarktbedrijf donderdag.

Jumbo reageert met de aanpassing op de strengere regels voor de verpakkingen van rookwaren, die vanaf eind mei gelden. Daardoor komen er afschrikwekkende foto’s op sigarettenpakjes te staan om het gevaar van roken te benadrukken. Die foto’s moeten minstens 65 procent van de verpakking beslaan.

Jumbo wil er met de aanpassing naar eigen zeggen ook voor zorgen dat jongeren minder met tabak in aanraking komen. Het bedrijf heeft in dit kader echter niet overwogen te stoppen met de verkoop, liet een woordvoerster desgevraagd weten.

Het is de vraag of de nieuwe presentatie van de rookwaren door Jumbo binnen de regels past. Winkels moeten de foto’s volgens de overheid volledig tonen. Ze mogen er ook voor kiezen de sigaretten, shag en sigaren ,,onder de toonbank of in een gesloten kast” te bewaren. De woordvoerster kon hier desgevraagd geen uitsluitsel over geven.