economie

Kleine uitslagen op Europese beursvloeren

Door ANP - 23 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen koersten woensdagmiddag in een tamme sessie op of rond de slotstanden van dinsdag. Beleggers moeten het doen met een nagenoeg lege agenda.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 16.15 uur 0,4 procent in de min op 441,57 punten. De MidKap daalde eveneens 0,4 procent tot 671,00 punten. De indices in Londen en Parijs stonden tot 0,6 procent lager, de DAX in Frankfurt steeg 0,1 procent. De Belgische beurs, de Bel20, zakte 0,2 procent.

Bierbrouwer Heineken schaarde zich met een winst van 1,7 procent bij de koplopers in de AEX. Alleen digitaal beveiliger Gemalto (plus 2,2 procent) deed het beter. Heineken heeft in een zogenoemde blocktrade 2,1 miljoen aandelen van de Indiase brouwerij United Breweries gekocht.

Kabelbedrijf Altice was de sterkste daler in de AEX met een min van 3,7 procent, na een adviesverlaging door Deutsche Bank. Shell zakte 1,2 procent. Het Australische oliebedrijf Woodside meldde dat het grote Browse LNG-project voorlopig wordt geschrapt. Shell was partner in dat project. SBM Offshore, dat diensten voor Browse zou gaan doen, verloor 3,4 procent.

Bij de middelgrote fondsen wist Delta Lloyd de aandacht op zicht gericht. De verzekeraar maakte de details van de claimemissie bekend. Het bedrijf gaat ruim 227 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, wat voor een flinke verwatering bij zittende aandeelhouders zorgt. Het aandeel stond 0,6 procent lager.

Natuurvoedingsbedrijf Wessanen steeg meer dan 4 procent, geholpen door een adviesverhoging van SNS.

In Londen stond doe-het-zelfketen Kingfisher (plus 6 procent) in de belangstelling na bekendmaking van resultaten die beter waren dan verwacht. De Franse verkoper van luxeartikelen Hermès noteerde in Parijs een winst van 2,3 procent, eveneens geholpen door sterke cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,9 procent tot 40,25 dollar. Brent werd 2,4 goedkoper op 40,82 dollar. De Amerikaanse olievoorraden bleken afgelopen week veel sterker te zijn toegenomen dan voorzien. De euro was 1,1175 dollar waard, tegen 1,1205 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.