economie

Kleine verliezen op Europese beurzen

Door ANP - 22 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Onzekerheid na de aanslagen in Brussel zette de meeste Europese aandelenbeurzen dinsdag op verlies. De belangrijkste graadmeters gingen omlaag, al liepen de verliezen in de loop van de dag wel wat terug. Vooral luchtvaartbedrijven, hotelketens en reisorganisaties zagen hun beurswaarde slinken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 15.55 uur 0,5 procent lager op 441,79 punten. De MidKap ging 0,3 procent omlaag tot 672,38 punten. Parijs en Frankfurt zakten tot 0,4 procent. De beurs in Brussel stond vlak. De FTSE in Londen steeg 0,1 procent.

De Belgische hoofdstad werd in de ochtend getroffen door verschillende aanslagen. Bij explosies op de nationale luchthaven Zaventem en in de metro van de stad vielen tientallen doden en gewonden.

Toerisme

Luchtvaartbedrijven kregen op de beurzen de zwaarste klappen te verwerken. Air France-KLM stond 3,9 procent lager. Lufthansa zakte 2,2 procent. Prijsvechter easyJet verloor 0,7 procent en Ryanair speelde 2,5 procent kwijt.

Ook de toerismesector stond onder druk, met minnen van 4,5 en 2 procent procent voor hotelketens Accor en InterContinental Hotels. Reisorganisaties Thomas Cook en TUI daalden 3,2 en 3,6 procent.

TomTom

In Amsterdam stond navigatiedienstverlener TomTom in de belangstelling, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming. Het aandeel steeg 3,7 procent en was daarmee lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen.

Het best presterende hoofdfonds was Gemalto met plus van 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal stond in de AEX onderaan met een min van 2,4 procent.

Kopenhagen

In Kopenhagen won Bang & Olufsen 0,7 procent. De Deense producent van dure televisies en audiosystemen voert gesprekken met een Chinese partij over een verkoop van het bedrijf. In Londen zakte de verkoper van dure schoenen en modeaccessoires Jimmy Choo 2,2 procent, na de presentatie van jaarcijfers.

De prijs een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 41,54 dollar. Brent werd 0,5 procent duurder op 41,73 dollar. De euro was 1,1234 dollar waard, tegen 1,1245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.