economie

Kleine winsten op Europese beurzen

Door ANP - 18 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden vrijdagochtend licht in de plus. Opvallende koersbewegingen waren schaars, op een dag zonder al te veel richtinggevend nieuws.

De Amsterdamse AEX-index noteerde rond 11.40 uur 0,3 procent in de plus op 445,30 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 680,93 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,3 tot 0,5 procent.

De AEX werd aangevoerd door kunstmestproducent OCI, die 2,5 procent won. Daarmee kent de van oorsprong Egyptische onderneming een mooie laatste dag als AEX-fonds. Vanaf maandag zakt het bedrijf één stap, naar de MidKap.

In de nieuwe indeling van de indices aan het Damrak keren ABN AMRO en SBM Offshore terug in de AEX-lijst van 25 hoofdfondsen. Delta Lloyd gaat met OCI naar de MidKap. De verzekeraar, die aankondigde dat details over zijn geplande aandelenuitgifte op 23 maart worden gepubliceerd, won vrijdagochtend ruim 1 procent.

Porsche

Galapagos was een van de sterkste stijgers onder de middelgrote bedrijven. Het biotechnologiebedrijf won 2 procent na de melding van goede resultaten in een klinisch onderzoek naar de effectiviteit van een medicijn tegen de ziekte van Crohn.

In Frankfurt won Porsche won ruim 2 procent. Twee voormalige bestuurders van de sportwagenfabrikant werden vrijdag vrijgesproken van marktmanipulatie rond de poging van Porsche om Volkswagen (plus 1,5 procent) over te nemen in 2008.

ECB

In de nieuwsluwe markt ving een interview met de hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet, de aandacht. Hij herhaalde daarin dat de ECB de rente verder kan verlagen als dat noodzakelijk is. ECB-president Mario Draghi liet dat na de verrassende renteverlaging van vorige week ook al weten. Hij gaf toen echter ook aan dat onder de huidige omstandigheden een verdere verlaging niet waarschijnlijk is. De waarde van de euro zwakte af naar 1,1270 dollar, tegen 1,1329 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 40,37 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika,liep met 0,3 procent op tot 41,68 dollar per vat.