economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 14 maart 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen toonden woensdag kleine winsten, in een rustige sessie. Beleggers op Wall Street keken vooral uit naar de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve op woensdag.

De Dow-Jonesindex steeg omstreeks 20.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent tot 17.258 punten. De S&P 500, die vrijdag het hoogste niveau van het jaar bereikte, steeg 0,1 procent tot 2024 punten. Schermenbeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 4761 punten.

De Fed begint dinsdag aan een tweedaagse vergadering. Naar verwachting houdt de centrale bank het beleid onveranderd. Er wordt daarom vooral uitgekeken naar eventuele opmerkingen over de invloed van de recente onrust op de markten op het rentebeleid. Voorzitter Janet Yellen geeft na de publicatie van het rentebesluit een toelichting.

Olie

Beleggers lieten de dalende olieprijzen even voor wat het was. Amerikaanse olie werd 3,3 procent goedkoper op 37,25 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie zakte 2 procent tot 39,57 dollar. Dat kwam onder meer na berichten dat er pas in april weer overleg is tussen oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen over een bevriezing van de productie.

Aan de oliesector gerelateerde bedrijven gingen omlaag. Southwestern Energy en Chesapeake Energy zakten respectievelijk 7,3 procent en 6,2 procent omlaag. Halliburton speelde 1,7 procent kwijt en Schlumberger zakte 2 procent.

Starwood Hotels & Resorts ging 8,1 procent omhoog. De internationale hotelketen heeft een overnamebod ontvangen van Chinese investeerders van bijna 13 miljard dollar. Eerder had Starwood nog ingestemd met een bod van meer dan 12 miljard dollar van branchegenoot Marriott International.

Euro

De euro was 1,1098 dollar waard, tegen 1,1102 dollar bij het Europese slot.

Vanwege het ingaan van de zomertijd in de Verenigde Staten is het tijdsverschil tussen New York en Amsterdam een uur kleiner geworden. Daardoor opent Wall Street om 14.30 uur Nederlandse tijd en sluiten de indices om 21.00 uur Nederlandse tijd.