economie

KPN wint in lagere AEX

Door ANP - 07 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is maandag lager geopend. Ook op andere beurzen in Europa werd de nieuwe handelsweek met verlies aangevangen. Beleggers zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), later deze week. Op het Damrak werden nieuwe toekomstplannen van KPN positief ontvangen.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 09.45 uur 0,5 procent in de min op 435,75 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag naar 673,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,7 tot 1 procent.

KPN noteerde in het eerste handelsuur ruim 1 procent in de plus. Het telecombedrijf wil zijn resultaten de komende jaren verbeteren via nieuwe bezuinigingen en groeiende inkomsten. Aandeelhouders mogen volgens KPN rekenen op een toename van het dividend.

Boskalis

Baggeraar Boskalis zag zijn beurswaarde iets stijgen (plus 0,3 procent). Het bedrijf tekende een intentieverklaring voor de overname van de offshore-activiteiten van VolkerWessels. Onderzoeksbureau SOMO stelde maandag dat Boskalis rondom de uitbreiding van het Suezkanaal in Egypte onvoldoende rekening heeft gehouden met het milieu en mensenrechten. Daarmee zou het bedrijf in strijd met internationale regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben gehandeld.

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst 2 procent. Topman Lakshmi Mittal signaleerde afgelopen weekend in de Britse krant Financial Times bemoedigende ontwikkelingen op de internationale staalmarkt. Tankopslagbedrijf Vopak sloot de rij van 25 hoofdfondsen met een verlies van 1,1 procent.

RWE

Energiereus RWE, moederbedrijf van Essent, verloor in Frankfurt 3,2 procent. Het bedrijf zou staan voor een bezuinigingsronde bij zijn Britse dochter. Daarmee staan volgens ingewijden zo’n 2500 banen op de tocht.

Old Mutual won in Londen krap 10 procent. De vermogensbeheerder meldde dit weekend strategische opties te bekijken, nadat media berichtten over een splitsing van de activiteiten.

De euro was 1,0955 dollar waard, tegen 1,1014 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg maandagochtend 1,1 procent naar 36,30 dollar. Brent werd 0,5 procent hoger bij 38,93 dollar per vat.