economie

Land- en tuinbouw regelen seizoenarbeid

Door ANP - 08 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – De land- en tuinbouwsector heeft met de vakbond FNV afspraken gemaakt over seizoenarbeiders. Voor bepaalde functies kom je in vaste dienst, voor andere niet.

Dat maakte minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) dinsdag bekend bij RTLZ. De werkgevers en werknemers in die sector zijn er ,,eigenlijk uit”, aldus de bewindsman. De afspraken worden nu vormgegeven.

De overeenkomst in de sector volgt op de vernieuwing van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) vorig jaar zomer. Die wet regelt onder meer dat flexwerkers sneller een vast contract dienen te krijgen. Dat stuitte in de land- en tuinbouw op bezwaren.

Voorbeeld

Asscher ziet de overeenkomst als een mooi voorbeeld waarbij een sector in het belang van iedereen ,,verstandige” afspraken maakt. Hij hoopt dat andere sectoren met tijdelijke krachten ook tot een oplossing komen.

De Tweede Kamer houdt woensdag een debat over de WWZ.