economie

‘Licht lagere opening op Wall Street’

Door ANP - 21 maart 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York gaan maandag waarschijnlijk iets lager aan de handelsweek beginnen. Beleggers op Wall Street lijken het even rustig aan te doen na de opmars van de afgelopen tijd.

Vrijdag sloot de brede S&P 500 voor het eerst dit jaar boven de slotstand van 31 december 2015. Daarmee toonde de graadmeter herstel van de koersval met meer dan 10 procent eerder dit jaar. De Dow-Jonesindex werkte de verliezen eerder al weg en staat 1 procent in de plus voor dit jaar. De technologiebeurs Nasdaq staat nog op een min van ruim 4 procent sinds begin 2016.

Wat betreft macro-economisch nieuws is de agenda vrijwel leeg. Kort na opening worden nog cijfers gemeld over de woningverkoop in de Verenigde Staten.

Hotelketens

Bij de bedrijven staan de hotelketens Marriott International en Starwood Hotels & Resorts weer in de belangstelling. Marriott heeft zijn bod op Starwood verhoogd tot 13,6 miljard dollar, van een aanvankelijke 12,2 miljard dollar. Met het hogere bod hoopt Marriott de slag om Starwood te winnen, nadat een consortium onder leiding van het Chinese Anbang vorige week een voorstel op tafel legde van 13,2 miljard dollar om Starwood in te lijven.

Ook was er overnamenieuws in de verfindustrie. De Amerikaanse verfproducent Sherwin-Williams neemt zijn rivaal Valspar over voor 9,3 miljard dollar. Daardoor ontstaat het grootste verfbedrijf ter wereld. Voorbeurs springt het aandeel Valspar sterk omhoog.

Dow Jones

Verder werd gemeld dat de Amerikaanse leverancier van financiële informatie IHS zijn Britse branchegenoot Markit overneemt.

Sportartikelenbedrijf Nike komt na het slot van de handel in New York met resultaten naar buiten. Voorbeurs noteert Nike hoger na positieve geluiden van JPMorgan over het concern.

De Dow eindigde vrijdag 0,7 procent hoger op 17.602,30 punten. De S&P steeg 0,4 procent naar 2049,56 punten en de Nasdaq boekte een winst van 0,4 procent op 4795,65 punten.