economie

Lichte verliezen op Wall Street

Door ANP - 23 maart 2016

NEW YORK (ANP) – Wall Street koerste woensdag af op een verlies. Een onverwacht sterke groei van de olievoorraden in de Verenigde Staten zette de koersen van energiebedrijven onder druk. Bij de hoofdfondsen was Nike de gebeten hond na tegenvallende kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor het slot 0,5 procent lager op 17.496 punten. De bredere S&P 500 verloor 0,7 procent en stond op 2036 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,1 procent tot 4769 punten.

Nike liet dinsdag nabeurs weten dat het goede zaken verwacht te doen dankzij de Olympische Spelen het EK voetbal deze zomer. De gerapporteerde omzet over het afgelopen kwartaal viel evenwel tegen, net als de prognoses. Het aandeel bungelde met een verlies van 3,9 procent onderaan de Dow.

Olie

Oliemaatschappij Chevron was eveneens in de onderste regionen terug te vinden met een verlies van 2,2 procent. Voor branchegenoot ExxonMobil bleef de schade beperkt tot een min van 0,4 procent. De Amerikaanse olievoorraden bleken afgelopen week veel sterker te zijn opgelopen dan econome hadden voorzien.

De voorraadcijfers laten volgens kenners zien dat aan het overaanbod aan ruwe olie nog lang geen einde is gekomen. Dat drukte de olieprijzen op de termijnmarkt. Amerikaanse olie werd 4,1 procent goedkoper op 39,74 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 3,2 procent tot 40,46 dollar per vat.

Chips

Gilead Sciences was met een verlies van 3,7 procent een opvallende daler. Het farmacieconcern heeft in de rechtszaal een gevoelige en in potentie zeer kostbare nederlaag geleden in een patentenstrijd met branchegenoot Merck, die er 0,3 procent bij kreeg.

Levensmiddelenbedrijf General Mills, bekend van merken als Bugles, Cheerios en Hagen-Dazs, kwam voorbeurs met resultaten naar buiten. De hoger dan verwachte winst werd door beleggers beloond met een bescheiden winst (0,6 procent).

De euro was 1,1185 dollar waard, tegen 1,11705 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op woensdag.