economie

‘Lufthansa wil duizenden banen schrappen’

Door ANP - 27 maart 2016

KEULEN (ANP) – Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa dreigt met een massaontslag als de vakbonden niet snel instemmen met noodzakelijke versoberingen van de arbeidsvoorwaarden. Volgens het weekblad Der Spiegel staan bij het onderdeel Lufthansa Technik in Hamburg meer dan 2000 banen op de tocht.

Zeshonderd banen moeten in ieder geval verdwijnen. Een grotere ontslagronde zou nog voorkomen kunnen worden als de bonden en ondernemingsraad nog voor het einde van de maand akkoord gaan met forse bezuinigingsmaatregelen. Het concern wil onder meer korten op de lonen en volledige zondagsdiensten invoeren.

Lufthansa is al langer in conflict met zijn personeel over bezuinigingsmaatregelen. Die zouden nodig zijn om te overleven te midden van de internationale concurrentie. De maatschappij kreeg vorig jaar ook al een reeks van stakingen voor de kiezen, waardoor duizenden vluchten niet door konden gaan.

Lufthansa Technik maakt onder meer luxe privéjets. Het onderdeel kampt hierbij met lege orderboeken. Lufthansa is al een aantal jaar geleden begonnen met het verplaatsen van onderhoudswerk naar landen met lagere lonen.