economie

Meer verdachten sjoemelschandaal VW

Door ANP - 08 maart 2016

BRAUNSCHWEIG (ANP) – Het Openbaar Ministerie van de Duitse stad Braunschweig heeft meer mensen in het vizier voor betrokkenheid bij het dieselschandaal bij Volkswagen. Het aantal verdachten is gestegen van zes naar zeventien.

De werknemers van Volkswagen worden onder meer beschuldigd van oplichting, aldus de autoriteiten. Onder de verdachten zijn geen directieleden. De autoriteiten zijn bezig met ondervraging van verdachten en getuigen en het doorzoeken van archiefmateriaal en computers.

Volkswagen is zelf bezig met een groot intern onderzoek naar het dieselschandaal dat in september aan het licht kwam. De autofabrikant bleek verboden software te hebben gebruikt om de uitstootwaarden van dieselauto’s in laboratoriumtests te beïnvloeden.

Toekomstbestendig

Topman Matthias Müller van Volkswagen zei dinsdag op een bijeenkomst van werknemers op het hoofdkantoor in Wolfsburg dat het bedrijf eensgezind moet zijn om de crisis te overwinnen. ,,We moeten gemeenschappelijk de noodzakelijke veranderingen ondergaan om Volkswagen toekomstbestendig te maken”, aldus Müller.

Hij zei wel dat het dieselschandaal het concern nog lange tijd zal bezighouden en ,,substantiële en pijnlijke” financiële schade veroorzaakt. Volgens Müller worden geen pogingen ondernomen om het gesjoemel met uitstootwaarden te verhullen. Volkswagen heeft al 6,7 miljard euro vrijgemaakt voor kosten door het schandaal en de verwachting is dat deze stroppenpot nog flink zal oplopen.

Door het schandaal is Volkswagen op de beurs stevig in waarde gedaald. Verscheidene aandeelhouders beraden zich op stappen om de geleden schade op het autoconcern te verhalen. Volgens ingewijden wordt verzekeraar en vermogensbeheerder Allianz nog deze maand de eerste grote Duitse partij die daadwerkelijk een claim indient. In Nederland heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) Volkswagen al voor de rechter gedaagd.