economie

Nederlandse export leunt meer op aardolie

Door ANP - 03 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Aardolieproducten als benzine, diesel en stookolie worden steeds belangrijker voor de Nederlandse export. Zowel de totale waarde van geraffineerde aardolieproducten als het aandeel voor de totale export steeg de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit donderdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De exportwaarde van geraffineerde aardolieproducten verdubbelde tussen 2005 en 2015 bijna van 20 miljard euro tot 38 miljard euro. De prijs voor aardolie was aan het einde van die periode terug op het niveau van tien jaar eerder. Voor de olieprijzen onderuitgingen was de totale waarde van aardolieproducten in 2013 zelfs 57 miljard euro.

Ongeveer twee derde van de aardolieproducten was van Nederlandse makelij, de rest was doorvoer. Het aandeel van aardolieproducten in de totale exportwaarde groeide van 7 naar 9 procent.

Gespecialiseerde machines, zoals chipmachines, en bereide voedingsmiddelen, zoals babymelkpoeder, zijn ook belangrijker geworden voor de Nederlandse export. De specialistische machines zijn nu in exportwaarde na aardolieproducten, aardolie en bloemen en planten de belangrijkste productgroep. Bereide voedingsmiddelen zijn na groenten zesde op de exportlijst.