economie

Negatieve dag op Europese beurzen

Door ANP - 24 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurzen in Europa kenden donderdag een negatieve dag in aanloop naar het lange paasweekeinde. De handel ondervond tegenwind van onder meer de lagere olieprijzen.

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de middaghandel 1,3 procent lager op 437,60 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 663,15 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,9 procent. Vrijdag zijn de Europese markten dicht voor Goede Vrijdag, net als op maandag tweede paasdag.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie ging 2,8 procent omlaag tot 38,67 dollar. Brent werd 2 procent goedkoper op 39,65 dollar per vat.

Sterkste daler

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de sterkste daler met een min van 4,5 procent, gevolgd door maritiem oliedienstverlener SBM Offshore die 3,3 procent aan waarde verloor. Informatieleverancier Wolters Kluwer kon zich onttrekken aan het negatieve sentiment met een plus 0,7 procent, dankzij een adviesverhoging door de Japanse zakenbank Nomura.

Roestvrijstaalbedrijf Aperam was de grote verliezer in de MidKap met een min van 5,2 procent, na een adviesverlaging door RBC Capital.

Beursplein 5

Op Beursplein 5 wist Lucas Bols de schijnwerpers ook op zich gericht. De drankenproducent voorziet voor het lopende boekjaar een lagere omzet dan een jaar eerder. Dat komt door een combinatie van factoren, waaronder een eenmalige voorraadafbouw bij distributeurs en wisselkoerseffecten. Het aandeel verloor 7,6 procent.

Kardan werd door beleggers afgestraft voor zijn tegenvallende jaarcijfers en kelderde bijna 22 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij dook vorig jaar diep in het rood, onder meer door een forse groei van de financieringsuitgaven.

Europa

De grondstofgerelateerde sector stond in Europa onder druk. In Londen tekenden mijnbouwers als Glencore, Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo American verliezen op tot 4,5 procent.

Kledingketen Next ging 14,3 procent onderuit op de Londense beurs na jaarcijfers, waarbij het bedrijf ook waarschuwde voor een zwaar jaar.

De euro was 1,1154 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het Europese slot woensdag.