economie

Niet meer olietankers na einde exportban VS

Door ANP - 23 maart 2016

LONDEN (ANP) – De Amerikaanse overheid schrapte in december zijn veertig jaar oude verbod op export van ruwe olie. Maar sinds dat historische besluit is er niet meer, maar juist minder olie per schip het land uit verscheept, schrijft zakenkrant Financial Times woensdag.

Tankers voeren nu dagelijks zo’n 325.000 vaten ruwe olie het land uit. Dat is 5 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Het was jarenlang verboden om ruwe olie uit de VS te exporteren. De maatregel dateerde nog uit de tijd van vlak na de oliecrisis, begin jaren zeventig. Alleen in bepaalde uitzonderingsgevallen was export wel toegestaan. Zo konden er de laatste jaren al flinke hoeveelheden olie naar Canada worden verscheept.