economie

Nieuw overleg over bevriezing olieproductie

Door ANP - 16 maart 2016

DOHA (ANP/BLOOMBERG) – De olieproducenten Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over een bevriezing van de olieproductie. Dat liet de olieminister van Qatar woensdag weten.

De OPEC-leden Saudi-Arabië, Venezuela en Qatar en niet-OPEC-lid Rusland kwamen vorige maand na overleg in Doha met een voorstel om de olieproductie te handhaven op het niveau van januari, om zo de olieprijzen te stutten. Voorwaarde voor een bevriezing is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen te geven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

Volgens Qatar steunen vijftien OPEC-leden en niet-leden van het oliekartel het initiatief voor een productiebevriezing. Samen zijn zij goed voor circa 73 procent van de wereldwijde olieproductie, aldus de minister.